Kada su nastali prvi satovi

ISTORIJSKI RAZVOJ SATOVA

Od davnina su ljudi počeli sa merenjem vremena. Još su stari Sumeri podelili dan na 24 sata. Prvi sunčani satovi napravljeni su i korišćeni u Egiptu, pre oko 3500 godina. Ovi satovi su pomoću sunčeve senke pokazivali vreme. Nakon toga, napravljeni su peščani satovi, koji su merili određeno vreme prolaskom sitnog peska kroz uzani otvor na staklenoj posudi.

Replike satova, rolex, hublot, beograd, cene, cena, gde

Monarh Gerbert je u X veku konstruisao prvi mehanički sat, ali je njegov nedostatak bio u tome što je morao da se podešava svakih par sati. Ipak, tek par vekova kasnije su mehanički satovi  ušli u širu upotrebu. Prvi stoni satovi datiraju iz sredine 16.veka, i oni su imali samo jednu kazaljku.

Kristijan Hajgens je u 17. veku pronašao  sat sa klatnom, do tada najprecizniji sat. Ipak, danas se za najprecizniji sat smatra atomski sat. Prvi ovakav sat je napravljen 1049. godine u Americi.

KO JE NAPRAVIO PRVE RUČNE SATOVE?

Pre nešto više od jednog veka, gospoda je za merenje vremena koristila džepne satove. Smatra se da je prvi put mehaničkom satu dodata narukvica 1790. godine, u časovničarskoj radionici u Švajcarskoj.  Ručni satovi su u prvo vreme bili rezervisani za dame, bili su diskretni, sa tankim narukvicama i pre svega su se nosili kao modni detalj. Smatra se da  je najlepši ručni sat pripadao Napoleonovoj ženi Žozefini. On je bio napravljen od zlata i ukrašen biserima i smaragdima, još davne 1809. godine.

Muškarci su počeli da nose prve ručne satove tek posle velikih ratova, i to pre svega vojnici, dok je gospoda nosila džepne satove. Smatra se da su se prvi toga dosetili nemački vojnici krajem 19. veka. Oni su džepne satove vezivali trakama za ruku, kako bi ih nesmetano koristili u svakom trenutku borbe.

Ručni satovi su bili rezervisani samo za dame i vojnike sve do Prvog svetskog rata. Tek nakon toga, ručni satovi ulaze u široku upotrebu. Prvi muški ručni sat namenjen jednom pilotu, napravio je Kartije. Muški ručni satovi su proslavljeni od strane Hansa Vilsdorfa, osnivača firme „ Roleks“. On je u mnogome ulagao  u tačnost i preciznost muških ručnih satova i prvi je napravio potpuno vodootporan  sat.

ULOGA RUČNIH SATOVA U SAVREMENOM SVETU

Ručni satovi danas zauzimaju bitno mesto kada je u pitanju pre svega estetika. Naravno, ni funkcionalna uloga im nije beznačajna, ali doba tehnilogije diktira nove svetske trendove. Satovi se danas uglavnom nose više kao modni detalj, bilo da su deca, žene ili muškarci u pitanju. Svi se takmiče da imaju što kvalitetniji , brendirani sat, koji će upravo ukazati na materijalnu starnu osobe koja ga nasi. Savremeni dizajneri se danas utrkuju da na tržište izbace satove koji su jedinstveni i koji predstavljaju upravo nova tehnička dostignuća. Tako na tržištu možete naći satove koji su spoj tehnologije i estetike. Takvi su upravo LED satovi, Tooch screen satovi i satovi koji su ujedno mobilni telefoni.

PAMETNI SATOVI
PAMETNI SATOVI

Osnovna svrha ručnih satova, a to je upravo pokazivanje i merenje vremena, u savremenom svetu je, možemo slobodno reći, stavljena po strani. Satovi postaju sredstvo prestiža u društvu, predmet koji treba da privuče pažnju i ostavi utisak. Da li ćete se i Vi utrkivati i truditi da imate sat sa što više funkcija, koje Vam verovatno ničemu ne koriste, ili ćete odabrati sat koji će poslužiti svrsi kojoj je zapravo namenjen, morate odlučiti sami.

Izvor: Wikipedia