K2 – drugi po visini vrh na svetu

pakistan, vrh k2, indija, drugi najvisi vrh na svetu, mont everest, himalaji, karakorum
pakistan, vrh k2, indija, drugi najvisi vrh na svetu, mont everest, himalaji, karakorum

U najsevernijem delu Pakistana u planinskom vencu Karakoruma uzdiže se, pokriven ledom, vrh K2. To je drugi po visini vrh na svetu (posle Everesta).

Pakistan, Indija i Kina neprekidno se bore za prevlast nad oblastima oko K2.

Prvi Evropljanin koji je osvojio Karakorum je Marko Polo, koji je putovao putem svile. Ovaj planinski masiv se nalazi severoistočno od najzapadnijeg lanca Himalaja. Nigde na svetu nema toliko vrhova koji se nalaze na tako maloj površini. K2, visok 8.611 m, uzdiže se iznad Fajčan Kangri (Broud Pik) i Gašebruma. Viši od njega je samo vrh Everest.

Britanac T. Dž. Mongomeri je dao naziv vrhu K2, pošto ga je 1856. godine prvi put izmerio. Skraćenicom K2 on je iskazao ubeđenje da je vrh drugi po visini u Karakorumu. Englez ipak nije bio u pravu, što su pokazala tačnija merenja izvršena pet godina kasnije. Njegov zemljak Henri Havešam Godvin – Ostin je utvrdio stvarnu visinu vrha – 8.611 m.

Godvin je 1856. godine bio administrativni činovnik koji je bio zadužen za merenja u britanskim provincijama severne Indije – Pendžab, Kašmir, Ladakh i Butan. U njegovu čast K2 dobija zvaničan naziv vrh Godvin – Ostin, koji se gubi u velikom broju drugih naziva. U Karakorumu ovaj vrh se još naziva Čogori, Dapsang, Lambha Pahar, Kogir Feng ili Keču.

K2 je pod kontrolom Pakistana i sastavni je deo oblasti Baltoro. Vrh je veoma blizu kineske granice, što izaziva stalne konflikte između Pakistana i moćne Kine. Sukob sa Indijom je još izraženiji, jer ona nastavlja da ispoljava pretenzije nad kašmirom, koji uključujue i oblast Baltoro, i smatra da ima pravo da kontroliše K2.

Osvajanje K2 je skupo zadovoljstvo. Pakistansko ministarstvo kulture i sporta uzima 900$ za takes i garancije od svakog ko traži dozvolu da se popne na vrh.

K2 se nalazi u oblasti koja je pod uticajem Pakistana, Kine i Indije. Ova činjenica nikada nije bila nauštrb osvajanju vrha. Dolina u blizini lednika Baltoro, kroz koji prolazi put ka vrhu, prihvata alpiniste iz celog sveta. Jako strme padine i teški klimatski uslovi čine K2 velikim izazovom i za najbolje alpiniste.

Osam ekspedicija se završilo neuspehom, pre nego što je italijanska grupa uspela da osvoji vrh 1954. godine. I do danas oni koji se osmele da krenu ka vrhu često rizikuju svoje živote.

K2 je najviši vrh u Karakorumu – planinskom masivu koji se proteže na površini od 22.000 km2 i koji je najveća oblast sa lednicima posle polarnih. Prvi pokušaj osvajanja vrha 1892. godine doživeo je neuspeh. Drugi je preduzet 1902. godine od strane austrijsko – britanske ekspedicije, koju je vodio Oskar Ekenštajn. Na visini od oko 6.600 m alpinisti su prinuđeni da se vrate. Rekord Ekenštajna je prevaziđen tek 1938. godine kada je američka ekspedicija, koju je predvodio Čarls Hjuston, počela uspon sa jugoistočne strane i uspela da dostigne visinu od 8.000 m, a godinu dana kasnije visinu od 8.300 m.

Hjuston, koji je K2 nazvao ,,divljim vrhom” nije se predao. On se 1953. godine vraća i verovatno bi uspeo da osvoji vrh da se nije dogodila snežna mećava koja je trajala 10 dana. Surovi uslovi su pretvorili K2 u jedan od najvećih izazova u borbi čoveka sa prirodom.

Godinu dana posle ekspedicije Hjustona i neposredno pre osvajanja Everesta od strane Edmonda Hilarija, koga je pratio Šerpa Tensing Norgej, K2 je konačno osvojen. Ekspediciju, koja je uspela da osvoji vrh, predvodio je iskusni italijanski alpinista Ardito Desio. Članovi ekspedicije Akile Kompanjoni i Lino Lačedeli stižu na vrh 31. jula 1954. godine. Italijan Rajnhold Mesner je 1979. godine prvi osvojio vrh K2 bez boce sa kiseonikom.

K2 je veoma težak za penjanje, pre svega zbog toga što tokom cele godine pada sneg. To čini planinarenje veoma opasnim, jer se nikada ne zna da li je led dovoljno čvrst da bi izdržao kuke i užad. Oko 50 alpinista je svojim životima platilo pokušaje pokoravanja divljeg vrha.

 

ZANIMLJIVOSTI

  1. Najbliži međunarodni aerodrom do K2 je u glavnom gradu Pakistana Islamabadu. Odavde se lako može stići manjim džipom do Gilgita ili Skarda.
  2. Na zemlji postoji 14 vrhova koji su viši od 8.000 m i svi se nalaze na Himalajima i Karakorumu.